The C.H.I.C.K® Program
Program C.H.I.C.K to najlepszej jakości usługa szczepienia w wylęgarniach, oferowana wyłącznie przez specjalistów Ceva na całym świecie swoim klientom i partnerom.
Dzięki certyfikowanym pracownikom, sprzętowi i procesom, program Ceva Hatchery Immunization Control Keys, znany w branży jako Program C.H.I.C.K, ma na celu osiągnięcie 100% konsekwentnie dobrze zaszczepionych ptaków.
Każde pisklę ma znaczenie
Program C.H.I.C.K ® jest wdrażany przez wykwalifikowane krajowe zespoły specjalistów ds. wylęgarni w ponad tysiącu wylęgarni na całym świecie.
Zapewniają oni szkolenia dla operatorów wylęgarni i skutecznie instalują zarówno najbardziej podstawowe, jak i najbardziej zaawansowane technologiczne rozwiązania.
Po instalacjach sprzętów, prowadzony jest ciągły monitoring.
Serwis oceny jakości szczepienia w wylęgarni
W ramach Programu C.H.I.C.K udostępniamy pełen zestaw procedur (SOP), aby szkolić i oceniać personel wylęgarni w zakresie najlepszych praktyk na każdym etapie procesu szczepienia w wylęgarni.
Od przechowywania szczepionek, procedur mieszania szczepionek i jakości podawania, aż po utrzymanie sprzętu – wszystkie kroki są starannie omówione, aby zapewnić skuteczne szczepienia.
Przygotowanie szczepionek
Dokładność dawkowania
Pewność, że jedna pełna dawka szczepionki będzie zaaplikowana dla każdego pisklaka.
Kontrola pracy operatorów
Monitorowanie poprawności ustawień, utrzymania w pracy i odpowiedniej konserwacji.
Opieka nad sprzętem
Zapewniamy prawidłową instalację i serwis prewencyjny.
Jakość podania szczepionki
Wizualna ocena jakości podania szczepionki, by wyeliminować błędy w szczepieniu.
Nasz serwis szczepienia In ovo
Wraz z instalacją Egginject® maszyny do szczepienia in ovo, wraz z systemem świetlenia żywego – LaserLife®, zespół specjalistów Ceva dostarcza serwisu In ovo C.H.I.C.K Program.
Dzięki regularnym wizytom naszych specjalistów, Program In ovo C.H.I.C.K ma na celu zapewnienie, że 100% zarodków jest prawidłowo zaszczepionych, przy jednoczesnym holistycznym podejściu.
Obejmuje to monitorowanie czynników wpływających na szczepienie in ovo, takich jak przygotowanie szczepionek, jakość jaj, diagnoza wieku zarodków, higiena procesu, dawkowanie szczepionek oraz oceny wylęgowości i jakości piskląt.
Przygotowanie szczepionki
Dedykowane procedury przygotowania szczepionek do podania in ovo
Ocena wieku zarodka
Kluczowa diagnoza pozwalająca określić odpowiedni czas na szczepienie metodą in-ovo.
Ocena miejsca iniekcji
Ocena jakości podania szczepionki metodą in ovo poprzez wykonanie testu Blue Dye.
Dawkowanie szczepionki
Kontrolowanie odpowiedniej dawki podawanej dla pojedynczego zarodka.
Proces czyszczenia
Regularna ocena statusu higienicznego sprzętu do szczepień.
Ocena pracy operatorów
Ocena prawidłowego ustawienia sprzętu do pracy, utrzymania jego w pracy i prawidłowej konserwacji.
Jakość jaj
Ocena jakości jaj wylęgowych.
Jakość wylęgu i piskląt
Kluczowa ocena w czasie wylęgu mająca na celu weryfikację, czy wydajność procesu in-ovo jest zgodna z oczekiwaniami.
C.H.I.C.K® Program to ogólnoświatowy program jakości
W 2016 roku Ceva otrzymała niezależne uznanie jakości od Grupy Bureau Veritas, międzynarodowej firmy zajmującej się testowaniem, certyfikacją i inspekcją.
Dzięki naszemu unikalnemu Kodeksowi Dobrych Praktyk, usługi Programu C.H.I.C.K opierają się na czterech zobowiązaniach wobec naszych klientów:
+2000
operatorów maszyn przeszkolonych rocznie
60%
wylęgarni audytowanych na całym świecie
+2100
sprzętów na całym świecie
+8000
audytów rocznie
175
specjalistów Ceva
+1200
wylęgarni w programie C.H.I.C.K®